Bijna dertig jaar oude zwembadvloer Caribabad was ‘op’

09th mei 2017

Het echte hak- en breekwerk in het Gorcums Caribabad begint morgen: dan gaat de tegelvloer van het recreatiebad gaat er helemaal uit.
Maar vandaag gingen de handen al stevig uit de mouwen in het zwembad aan de Bataafsekade. Alex Verhoeff sjouwt een wandspiegel het bad uit die hij even daarvoor heeft gedemonteerd. Martin Boot overlegt vanaf het bruggetje met directeur Rob Koster (links) en bedrijsfleider Arnoud van Heumen. Zij staan op de bodem van het bad dat er de komende weken zal uitzien als een bouwput.

Half juni moet er een nieuwe, blauwe tegelvloer liggen. Tot die tijd kunnen bezoekers terecht in het buitenbad dat morgen opengaat voor publiek. De toegangsprijs is gereduceerd tot 3 euro voor een kaartje.

Directeur Rob Koster van het Caribabad in Gorinchem ziet liever zwemmers in het recreatiebad dan bouwvakkers. Maar de komende weken maken die laatsten de dienst uit. ,,Een ingrijpende operatie, maar wel doelbewust gepland’’, zegt Koster.

Los
De 650 vierkante meter grote vloer werd bijna dertig jaar geleden gelegd. Sinds die tijd zijn er wel tegels vervangen, maar nooit allemaal tegelijk. ,,Het is nu onvermijdelijk’’, zegt Koster. ,,Er laten steeds meer tegels los, daarvoor kunnen we onze kop niet in het zand steken. In ons geval zaten we steeds vaker met onze kop onder water voor herstelwerk. Dus hebben we eind vorig jaar besloten dat het recreatiebad deze maand dichtgaat.’’
De klus, die 95.000 euro kost, duurt tot en met 25 juni. In die periode krijgt het bad gewoonlijk zo’n 13.000 bezoekers. Volgens Koster is het de rustigste tijd van het jaar. De gemeente Gorinchem betaalt mee aan het herstel. Tegelijkertijd worden nog andere kleinere reparaties verricht.

Druk
Koster en zijn collega’s weten wat ze kunnen verwachten want de vloer van het buitengedeelte van het bad werd vorig najaar vervangen. Ook daar had het water het cement zo aangetast dat de tegels begonnen los te laten. ,,Nu het recreatiebad leeg is, verwachten we dat delen van de vloer morgenochtend al los zijn geraakt. De druk van het water is dan weg’’, zegt Koster.

Het water is overgepompt naar het buitenzwembad, in totaal 650.000 liter. ,,We hebben extra zware pompen laten komen zodat deze klus in een dag geklaard is.’’

Bron: AD Rivierenland / Anja Broeken